tisdag, januari 09, 2007

hiv/aids, patent och allmän dumihuvudetskap.


Jag tänkte spinna vidare lite på det Anna skrev om igår vad gäller problem för u-länderna i kampen mot hiv/aids. Som läget ser ut idag är det värst drabbade området länder söder om Sahara (även om både Ryssland, Indien och Kina kommer starkt!) och detta går ju givetvis hand i hand med fattigdom. Länderna är helt enkelt till stor del beroende av biståndspengar för att kunna arbeta med frågorna.

Tyvärr så har USA, Vatikanen och vissa länder med konservativa regeringar ställt krav på att deras biståndspengar inte används till sexualupplysning eller att förespråka kondomer utan istället proklamerar man avhållsamhet. Inte nog med att detta på sina ställen lett till en brist på kondomer utan det ger ju givetvis väldigt märkliga dubbla signaler som inte alls gynnar det informationsarbete där öppenhet är det viktigaste ledordet. Ibland blir man bara så... trött.

Vidare så har det såkallade TRIPS-avtalet gjort att reglerna kring patenterade mediciner blivit så krångliga att de billigare, ofta Indientillverkade, bromsmedicinerna som utvecklingsländerna är beroende av inte når fram till dem som behöver det mest. Ni kan läsa mer ingående om problemen kring detta här och skriv gärna på Afrikagruppernas krav till regeringen när ni ändå är igång!

På samma tema såg jag att Afrikagrupperna länkade till ett annat upprop som Läkare utan gränser håller i. Jag kopierar rätt av vad som står:
"Miljoner människor runt om i världen förlitar sig på billiga, indisktillverkade mediciner för att överleva. Läkemedelsföretaget Novartis har dragit den indiska regeringen inför rätta för att försöka tvinga fram en ändring av landets patentlagstiftning. Om Novartis vinner riskerar världen att förlora en viktig källa för i pris överkomliga mediciner."
Läkare utan gränser uppmanar Novartis att lägga ner målet och om ni vill skriva på uppropet eller bara läsa mer om det så kan ni göra det här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

шли б вы нахуй со своим просветительством, фашисты!

anna sa...

tror inte riktigt att vi är fascister, men tack för kommentaren!

Anonym sa...

Världen är sjuk.. Och då inte bara i HIV/AIDS.

anna sa...

måste bara säga att påven på bilden ser ut som min farmor under hennes sista år. ehm.