måndag, januari 08, 2007

godartad prostataförstoring vs prostatacancer

fick en fråga av en läsare om prostatacancer. han undrade om det finns något som heter godartad prostataförstoring och vad som isåfall är skillnaden mellan det och prostatacancer.

jag har letat lite på nätet och funnit några svar.

det FINNS något som heter godartad prostataförstoring (benign prostatahyperplasi, benign prostatahypertrofi). det är vanligt hos män över 50 år. det innebär att ny prostatavävnad sker mitt i prostatan, där urinröret passerar. det blir en blockerande känsla, mannen kan få svårt att urinera normalt. detta går att bota med hyvling, då skär läkaren bort den nya vävnaden undan för undan.

prostatacancer är i form av celler som växer i prostatan, och man behöver inte märka av några symtom på jättelänge. man kan även blanda ihop prostatacancer med den godartade varianten eftersom båda gör att det blir svårt att urinera normalt. det man då ska göra är att gå till läkaren som kan fastställa diagnosen. om cancern däremot har hunnit sprida sig innan man upptäckt den/uppsökt läkare så finns andra symptom som smärtor från ryggkotor och bäckenben.

det är den vanligaste sjukdomen bland män i sverige. 9000 män om året blir diagnostiserade med prostatacancer och ca 2300 män dör av det.

så, hoppas du har fått svar på din fråga och tveka inte att uppsöka läkare om du märker av dessa symtom!


ps. kändes lite konstigt att skriva om det här ämnet faktiskt...

1 kommentar:

Anonym sa...

Hehe.. :-) Tackar!
Ingen fara för mig iaf.. Men som du säger är det den vanligaste sjukdomen för män så det är ju bra att veta.