måndag, april 02, 2007

populära sjukdomar: galna kosjukan



ja, alla minns vi väl när det blev jättemycket skriverier om galna kosjukan i medierna. folk slutade äta kött och det kändes som att så fort någon fick ett mystiskt symtom så trodde man att det var den hemska kreaturssjukdomen.

när den drabbar människor heter den creutzfeldt-jakobs sjukdom och det är en obotlig hjärnsjukdom. tydligen så innebär det att proteiner får en felaktig form när de delar på sig som sedan sprider sig till andra proteiner runtomkring. efter ett tag dör nervsystemet.

det som är intressant, och som jag inte visste innan, är att det finns tre olika varianter av den här sjukdomen.
den ena är ärftlig, den andra överförs via medicinska ingrepp och den tredje får man genom att äta smittat nötkött.

när det inte är den ärftliga formen så insjuknar man oftast runt 60-årsåldern, man dör efter 6 till 12 månader. patienten får en demenssjukdom som sedan utvecklar sig till muskelförlamningar, svårigheter att svälja och hallucinationer.

tydligen så är överföringen av sjukdomen vanligast när man opererar hjärnan (vilket ändå känns rätt logiskt på något sätt liksom), men något oväntat är att det kan spridas genom tillväxthormon! såhär skriver sos om det:

"Fallen har huvudsakligen förekommit i Frankrike, Storbritannien och USA. I dessa tre länder tillverkades hormonet av statliga/halvstatliga laboratorier. I Sverige känner man inte till något fall av sjukdomen som orsakats av tillförsel av kommersiellt tillverkat humant tillväxthormon. Inte heller i Japan, där 5 000 personer med kortväxthet behandlats med humant tillväxthormon under lång tid, känner man till något fall av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, som orsakats av injektioner av hGH. Förklaringen anses vara att de kommersiella företagen, bl a det svenska, använt sig av annorlunda separationstekniker än de man använde i Frankrike, Storbritannien och USA."

"Problemet är emellertid inte ur världen eftersom tillväxthormon av humant ursprung och t o m tillväxthormon tillverkat av hypofyser från nötkreatur säljs i vissa länder och kan köpas via Internet. Det finns alltså risk för att sådana preparat kommer in i landet på illegal väg och används av t ex kroppsbyggare."

2 kommentarer:

emma sa...

hur många har egentligen dött av creutzfeldt-jacobs?

anna sa...

"Sedan 1996 har hittills 160 personer drabbats" enligt dn 2006. det måste vara i hela världen då.