måndag, april 02, 2007

the origin of aids



en sak som jag tycker är jätteintressant är en teori om hur hiv uppkom. det finns en bok som heter the river, skriven av edward hooper. för några år sedan var jag på ett seminarium med honom och folk som argumenterade mot hans teorier och det var första gången jag hörde om den teorin som han har lagt fram. jag gillar ju konspirationsteorier och tror inte att det kan vara helt omöjligt, trots att det är en otroligt kontroversiell teori.

det vanligaste synsättet på hur hiv/aids har uppkommit är att det har spridits från apor till människor. människor jagade apor för köttet och vid slaktandet så överfördes sjukdomen via blodet. det som hooper menar är att människor har genom alla tider dödat apor men hiv är en relativt ny sjukdom (1959) och därför kan inte den teorin stämma.

1992 fick en berättelse publicitet: att genom poliovaccinationer så uppkom hiv/aids. man genomförde massvaccinationer i afrika (kongo, rwanda och burundi) mellan 1957-1960. vaccinet var då gjort av apnjurar och i apkropparna fanns det olika slags virus som då har överförts till vaccinet. tex kan det ha funnits SIV-virus (simian immunodeficiency virus) i kropparna, som är hiv. på den tiden visste kunde man inte se viruset i kropparna och därför så testade de inte medicinen innan de började massvaccinera. hooper menar att forskarna som lade fram vaccinet hade sin testgrupp på den afrikanska befolkningen som fick ta del av medicinen.

det har även gjorts en dokumentär om det här som heter "the origin of aids" som är jättebra. om ni får chansen att se den så gör det absolut.
här kan ni läsa mer om de olika teorierna som finns om uppkomsten av hiv/aids och här kan ni läsa om the river.

5 kommentarer:

emma sa...

oj spännande teori!
Men som en vis man en gång sa "om du har en orm i huset springer du inte runt och skriker aaah var kom den ifrån???? nej istället tar du en pinne och slår ihjäl den" haha. :)

anna sa...

haha sant! men det är ändå spännande tycker jag. det kanske hjälper till att lösa gåtan också, på något sätt.

Anonym sa...

men det där med att människor har dödat apor i alla tider och att hiv är en relativt ny sjukdom tycker jag är ett dåligt argument. det är som att man inte skulle kunna bli påkörd av en bil när man är 89, eftersom man inte blivit det tidigare. eller ännu hellre livets uppkomst; det hade kunnat ske tusentals år tidigare, eller tusentals år senare, eller inte alls. en slumpmässig händelse behöver ju inte ske så snart möjligheten (SIV och människoätande apor) finns.
dessutom skulle det kunna vara så att viruset förändrats en aning just på 1900-talet, att det hade muterat så att det lättare spred sig mellan djur och människa.

det verkar ju också, enligt artikeln du länkade till, som att hiv fanns hos människor innan den där vaccinationskampanjen?

anna sa...

karin, som sagt, det här är bara en av teorierna som finns omkring det. det är väl upp till var och en att ta ställning till det. så vitt jag vet menar hooper att det inte fanns hos människor innan vaccinationskampanjen - men det är ju många som tycker tvärtom.

Anonym sa...

maste kolla:)