onsdag, maj 09, 2007

alla har sars presenterar stolt gästbloggaren magnus som skriver om diabetes! (varnar också våra känsliga läsare för en bild som kan klassas som lite otäck bild längst ner i inlägget)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, jag tänkte omedelbart "nekrotisk diabetesfot!" när du varnade för bilden. Och så var det en liten snäll sprutbild. Håhåjaja, vad snedvriden jag är... :)

emma sa...

karin, jag var genast tvungen att bildgoogla på nekrotisk diabetesfot och det var ju... sådär... hehe. dock bra för jag har alltid varit lite nyfiken på varför det är så noggrant med att skicka diabetesgamlingarna på ålderdomshemmet på fotvård! (för jag misstänker att det hänger ihop med det nekrotiska..?)

Anonym sa...

Jamen precis. Diabetes är dåligt för blodkärlen, som blir mer förkalkade. Man får dålig blodförsörjning till fötterna, och det blir svårare att få sår att läka. Så då kan det bli sådär svart och läskigt och vävnadsdöd. Och därför är fotvård för diabetiker bra, för att förebygga sår och få dem att läka.
Dessutom har diabetiker ofta sämre känsel i fötterna, och då är det större risk att de sparkar i saker och inte riktigt märker det. Och får sår... Mkt läskigt.

emma sa...

oj, det där med dålig känsel har jag aldrig hört! vad märkligt och läskigt. men det är bara fötterna som drabbas när man får sämre blodförsörjning alltså?