måndag, mars 19, 2007

mul och klovsjukan strikes back

jag kom tillbaka till sydafrika fran botswana fran nagra dagar sedan. det var ett stort aventyr nar jag och oscar i princip liftade genom hela botswana (som for ovrigt ar lika stort som frankrike!). en dag fick vi for oss att vi skulle aka till zambia och tog oss over till gransen (over en flod) men bestamde oss sedan for att aka tillbaka till botswana igen. nar man ska in i botswana galler saklart den allt det dar vanliga, visa pass osv men aven sa maste man undvika att fora mul och klovsjukan vidare!

latt och ratt gar det till sahar: det finns en konstig svampliknande sak med vatten och tval som man maste trampa pa. om man kor bil maste man kora den genom en vattenpol nagra ganger. om det ar en lastbil maste man aven spruta av hjulen. kan saga att denna taktik inte kanns helt seriost och man kan ju tycka att sjukdomen borde spridas via kladerna ocksa men ja...

detta var inte bara pa gransen fran zambia utan detta hande upprepade ganger i botswana. egentligen ar det sa att man ska skolja av alla sina skor som man har med sig och aven inte fora over mat mellan granserna men sa mycket forstod varken jag eller oscar sa vi ar sakert smittbarare.

sa hur som helst, aven om mul och klovsjukan inte verkar finnas i sverige sa verkar den leva kvar har. eller sa ar det bara botswanas satt att beskylla zimbabwier som ror sig over gransen for det mesta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan bäst att bada i dom där pölarna för att känna sig säker.. eh..

Anonym sa...

Jag var nyligen i transit på en av Londons flygplatser då mina skor fick åka igenom en maskin i samband med tullen. Troligen mul- och-klöv-paranoia som obligatoriskt fick oss att vänta i strumplästen.

emma sa...

men hanna, det har väl med den höjda terrorist-säkerheten att göra? att man inte får smuggla typ livsfarligt bombhårspray i skorna. eller vad var det för apparat som dina skor åkte igenom?
jag tycker hursomhelst att det var lite mysigt att se alla bussinessmän och -kvinnor stå och trampa i strumplästen helt ovärdigt. auktoriteten försvann med en gång liksom!