fredag, februari 27, 2009

var bor du lilla råtta? i din kropp!

ida efterlyste ett inlägg om vilka sjukdomar som gnagare, framförallt råttor, kan sprida och eftersom jag tycker råttor är väldigt väldigt obehagliga står jag gärna till tjänst med att baktala detta förkastliga djur.

när man googlar lite på råttor och sjukdomar så får man mest fram hur man skyddar sin tamråtta från olika sjukdomar samt råttforum där folk ihärdigt hävdar att "visst kan råttor sprida sjukdomar - men det kan människor med!!!" och "att råttor sprider sjukdomar är lögn och förtal och hets mot djurgrupp!"
råttor fick sitt rätt taskiga rykte under 1300-talet när de anklagades för att sprida böldpest över världen. men i själva verket verkar det ha varit lopporna som satt i råttornas päls som spred sjukdomen.

precis som ida skriver så har ökningen av råttor i städerna ökat något väldigt de senaste åren. i både stockholm och sundsvall har anticimex råttsanering ökat med 50% under två år! brr. who har tydligen kritiserat de europeiska länderna för att det inte finns någon handlingsplan mot det växande råttproblemet.

tydligen så sände kalla fakta ett program om just detta ämne förra veckan vilket jag tyvärr missade. men de hade analyserat vilka sjukdomar som två infångade stockholmsråttor bar på och kommit fram till att just dessa två bar på tre sjukdomar som kan föras vidare till människor. gula stafylokocker, dvärgbandmask samt vanlig hederlig lunginflammation. de kan föras över dels via direkt eller indirekt kontakt med råttan, dels via vatten och livsmedel och dels via råttbett. råttors avföring är också en vanlig sjukdsomsspridare.

råttor kan sprida kring 40 olika sjukdomar till människor. De allvarligaste är tyfus, salmonella, sorkfeber (som vi ju skrivit om tidigare här) och råttbensfeber. Om ni vill bli riktigt nojjiga kan ni läsa en lång lista här på exakt vilka smittor som människor kan få av råttor.

en expert från smittskyddsinstitutet säger att de är "ganska säkra på att många gnagarburna sjukdomar är underdiagnostiserade. Det är diffusa symptom som man inte riktigt vet vad det kan röra sig om".

här kan ni se kalla faktas program om råttor som smittspridare i städerna. i programmet berättar de härliga grejer som att från en given människa var som helst till en given råtta var som helst så är det i genomsnitt bara en dryg meter. brrr, brrr indeed.

råttor sprider ej böldpest. tur.

Inga kommentarer: