måndag, december 18, 2006

väst vs syd

håller på att läsa den här boken på min kurs just nu och hittade ett intressant citat: "[...] nästan 30 000 barn under fem år dör vaje dag i u-länderna av sjukdomar som skulle kunnat förebyggas och som praktiskt taget utrotats i västvärlden. kostnaderna för att ordna grundläggande hälso - och sjukvård åt alla dem som saknar sådan i dag uppskattas till 13 miljarder dollar om året, ungefär 4 miljarder mindre än vad europeiska och japanska konsumenter gör av med på hund- och kattmat."

det skiljer sig markant vilka sjukdomar väst- och utvecklingsvärlden har och det är rätt intressant. trots att det är lätt att resa runt jorden, att det är stora flyktingströmmar osv så ändras egentligen inte sjukdomsspridningen särskilt(sen finns det ju vissa undantag, som tex hiv och sars). tell me if i'm wrong.

jag tänkte göra en jämförelse över de vanligaste allvarliga sjukdomarna i västvärlden och i utvecklingsländer men egentligen så går det inte eftersom de allvarliga sjukdomarna som vi har i väst är globala. dvs de finns över hela jorden. det bara plussas på om man råkar bo i ett utvecklingsland.

de globala sjukdomarna är cancer, diabetes, allergier och hjärtsjukdomar. sedan tillkommer infektionssjukdomar som mässling, influensa och hepatit b.

i utvecklingsvärlden så är det afrikanska sömnsjukan och den latinamerikanska motsvarigheten som heter chagas sjukdom (symptom: feber, huvudvärk, frossa, apati. sjukdomen kulimineras slutligen till koma och sedan dör man. smittas genom en speciell sorts mygga). malaria, denguefeber (symptom: influensaliknande febersjukdom, huvudvärk, muskelvärk, mässlingsliknande utslag. smittas genom myggor), kala azar (symptom: stigande feber, avmagring och diarré. levern och mjälten förstoras och man får blodbrist. smittas via sandmyggor) och lymfatisk filiaros (symptom: förstoring av lemmar, könsorgan och bröst. inre skador på njurar och lymfsystem).

den sista sjukdomen verkar läskigast av de alla och faktiskt hade jag inte hört talas om de två sista (och jag önskar lite att jag inte hade kolla tupp det eftersom det kommer göra mig lite mer paranoid... tänk om jag kommer hem med typ ett förstorat öra efter sydafrika, hjälp!).

och detta är då de VANLIGASTE allvarliga sjukdomarna. jag tror att sjukdomsspridningen kommer bli större när växthuseffekten börjar komma igång ännu mer. ett mer tropiskt klimat gör att andra sjukdomar kan leva och frodas på ett annat sätt än vad de kan här i väst idag. om nu inte sjukvården kommer byggas ut i fattiga länder så att dessa sjukdomar, kanske inte stoppas helt, kan botas lätt.

(hmm jag borde kanske trots allt välja försörjning och hälsa som inriktning på mitt program....)

lördag, december 16, 2006

pest eller kolera?

en av mina favoritlekar är pest eller kolera. ni vet, den leken när man måste välja mellan två asdåliga alternativ. tex, skulle du helst leva ihop med bert karlsson i hela ditt liv eller inte ha några armar?
ivarjefall började jag fundera på vad jag skulle välja mellan just pest eller kolera och beslutade mig därför att ta reda på lite mer om sjukdomarna.

pest är en infektion som från början finns hos gnagare. det kan sedan överföras till människor. det finns tre olika sorters pest: lungpest (symptom: lunginflammation), böldpest (symptom: smärtsamma bölder, hög feber, diarréer) samt blodpest (symptom: drabbar blodbanan).
jag har länge trott att pest är utdött men det finns fortfarande kvar på vissa ställen i asien och centralamerika. idag går det dock att bota med antibiotika och det finns ett vaccin mot det.

kolera är en magtarmssjukdom. den ger kraftiga diarréer och uppkastningar som leder till att man blir enormt uttorkad. vätskebristen i sig leder till att man blir förvirrad, muskelkramper och störningar i saltbalansen. kolera smittar genom vatten och mat, och även genom olika kroppsvätskor. koleran är ratt vanlig på vissa platser i afrika, nu senast utbröt en stor koleraepidemi i kongo, men går att bota med vätska.

så, vad skulle jag välja? ganska svår fråga eftersom pesten är mer mångfacetterad än koleran. tex skulle jag hellre ha kolera än böldpest men hellre lungpest än kolera. men eftersom jag har spyfobi så skulle jag ändå välja pest. det känns lite orginellt att ha pest liksom.

vad skulle ni välja?

fredag, december 15, 2006

Den onda cirkeln

Steg 1: Sov dåligt (gärna av okänd anledning)

Steg 2: Var så trött att du inte orkar/vill äta nått ordentligt

Steg 3: Må illa pågrund av dålig kosthållning

Steg 4: Sov dåligt pågrund av illamående Upprepas med fördel i en hel evighet. Blö.



lördag, december 09, 2006

Lepra

Bloggen ser lite konstig ut men vi ska styra upp det så snart vi orkar. Håll ut.

Iallafall, idag tänkte jag skriva om en av mina favoritsjukdomar nämligen lepra. Lepra eller spetälska har länge varit ett internt skämt i min umgängskrets men jag kan spåra mitt intresse mycket längre bak än så! Jag minns nämligen att nån lite otydlig lärare berättade för mig när jag var liten att man tappade sina kroppsdelar lite hipp som happ om man hade spetälska. Klart sånt impar på ett barn och jag vet att jag tänkte rätt mycket på det och på olika situationer som det skulle vara jobbigt att tappa kroppsdelar i.


Nu är det ju förstås inte så at man bara går och tappar sina kroppsdelar utan lepra finns i två olika former, den ena kännetecknas av bölder, den andra av perifera nervskador. Nervskadorna medför dålig cirkulation i fingrar och tår, den drabbade får känselbortfall etc och kan i värsta fall riskera att "tappa" de drabbade kroppsdelarna.

Iallafall förr i tiden trodde man att lepra var obotligt och man tvingade de leprasjuka att isolera sig i leprakolonier (känns igen från ett Simpsons-avsnitt, right?). Men nu för tiden vet man att det är relativt lätt att bota med antibiotika. Inkubationstiden är extremt lång och många blir smittade redan som barn, men sjukdomen bryter inte ut förrän i vuxen ålder. Det är en mycket liten andel av de smittade som utvecklar sjukdomssymptom dock. Är inte det fascinerade? Att man kan bli smittad som barn men först upptäcka det i vuxenålder! Fast så kanske det är med många sjukdomar, vad vet jag.

Det finns faktiskt några få fall av leprasjuka i Sverige, men de drabbade har i så fall ursprung i tropikerna. Ända in på 1930-talet insjuknade människor i Dalarna och Hälsingland i spetälska och Sveriges sista leprasjuka kvinna, Kristina Asplund, levde ända till 1976. Tänka sig!

Om du, liksom jag, är intresserad av Lepra kan jag rekommendera er att gå med i Lepramissionen. En (tämligen kristlig) förening som jobbar för leprasjuka. Den är helt gratis och då och då får man deras tidning Lepra Nytt och nu till jul så fick man ett handgjort jättefint vykort. Gratis i tell you!

Om man googlar får man fram sjukt äckliga bilder men jag ger er istället en bild på några nunnor.



Def Lepra 4-ever!